Thailand

Intresset för Thailand ökar för varje år som går. För många svenskar är det än så länge framför allt ett turistmål, men samarbeten inleds på allt fler områden. Det finns ett gryende intresse i Sverige för att göra affärer med Thailand, och vice versa.

Vad ska man då tänka på som svensk i Thailand? En hel del, faktiskt. Även om thailändarna har överseende med många av västerlänningarnas misstag när det kommer till vett och etikett så ger varje rätt ett plus i kanten. Kom ihåg att Thailand, eller Siam som det hette förr, aldrig blev koloniserat av någon västmakt.

Thailändsk etikett

  • Hälsningsfrasen på thai varierar mellan män och kvinnor. Män säger sawatdee-krap, kvinnor säger sawatdee-kah.
  • Thailändare hälsar på varandra med hälsningen wai, där man bugar och för ihop handflatorna framför bröstet. Det anses förolämpande att inte besvara någon annans wai, men en västerlänning förväntas inte vara den som gör wai-gesten först. Den som har lägst social status är vanligen den som gör wai först, men man bör inte besvara barns, gatuförsäljares och tjänstepersonals wai.
  • Thailändska män skakar ofta hand med västerlänningar. Om ingen gör wai är detta det gängse sättet att hälsa på män. Till kvinnor och barn ler man och nickar.
  • Till skillnad från i de flesta västländer dominerar förnamnen i Thailand. Presentera dig och eventuella kollegor med förnamn, och fråga gärna en affärspartner vad han eller hon heter.
  • Att förnamnen är viktigast (efternamn infördes först nyligen i Thailand) betyder inte att man kan strunta i titlar. Titlar är mycket viktiga. Därför kan en svensk bli presenterad som mister Klas. Om du inte vet en persons titel, tilltala honom eller henne som Khun + förnamn.
  • Det tar tid att göra affärer i Thailand, så avsätt tid för flera möten och affärsmiddagar. I Thailand anses det oartigt att diskutera affärer innan man har lärt känna varandra, så som västerlänning gäller det att vara beredd på detta.
  • Kroppspråket skiljer sig en del mellan Sverige och Thailand. Fötterna och vänsterhanden anses orena i Thailand, så vidrör inte saker med dem. Var också beredd på att ett leende kan uttrycka många olika känslor i Thailand.