Så får du jobb på Google

Idag är allt fler verksamheter internationella och finns på flera platser runt om i världen – och ett sådant företag är Google. Därför tänkte vi idag tipsa om hur du på enklast vis gör för att få jobb i den internationella miljön som Google erbjuder.

????????????????????????????????????????Tidigare har vi skrivit om hur världen och arbetsmarknaden blir allt mer globaliserad och fler och fler företag slår sig ut på den internationella marknaden – och ett exempel på ett sådant företag är Google. Men hur får man jobb där? Det lättaste sättet är faktiskt att få in en fot genom kontakter. Till exempel skriver DN om hur man hos Google har filosofin att ”smarta duktiga människor känner andra smarta duktiga människor” vilket betyder att de i första ledet använder sig av sina egna medarbetares kontakter i första ledet vid en rekrytering. Ett tips som de ger till alla som söker jobb hos dem är att bredda sitt CV med relevanta och internationella erfarenheter – plus att alla sökande ska se till att de hänger med i den digitala utvecklingen.

”Googliness”

Det som Google letar efter är vad de kallar för ”Googliness” vilket innebär att personen som kommer att knipa en anställning hos dem är en person med analytisk förmåga och är en fena problemlösning plus att den sökande är en medarbetare som har det där lilla extra och som dessutom trivs att arbeta i en ständig föränderlig och omväxlande arbetsmiljö. Med andra ord innebär att en person som faller inom kriterierna för ”Googliness” passar in som handen i handsken i Googles företagskultur. Dessutom tittar Google även på andra egenskaper såsom ledaregenskaper och rollrelaterade kunskaper som innefattar en övervägning av huruvida personen som söker har rätt kompetens för tjänsten denne söker.

Så fattas beslut om anställning

Först måste man klara sig igenom fyra anställningsintervjuer med fyra olika personer och alla dessa måste vara överens för att den sökande ska kunna bli anställd. Dock måste sökande även godkännas av Google i USA för att göra hela anställningsprocessen objektiv. Men om man väl lyckas så har man jobb för en bra tid framöver för Google anställer nämligen långsiktigt och det är därför en anställningsprocess hos företaget ibland sträcker sig över flera år innan en tjänst tillsätts – de vill vara 100 procent säkra på att personen som anställs verkligen passar.