Jobba utomlands!

Många vill jobba utomlands, och särskilt unga människor. Vi tittar närmare på hur det går till och vart de flesta åker.

Vi har tidigare skrivit att det är ett smart sätt att expandera marknaden genom att starta upp filialer utomlands. Riskfyllt men ibland väldigt framgångsrikt och omsättningsmässigt lyckat.

Akershus OsloBland de unga i Sveriges befolkning är det stort och populärt att jobba internationellt, det kan vi läsa om i DN. Det är nämligen så att svenska ungdomar till stor del är duktiga i språk och särskilt på engelska. På Arbetsförmedlingen är efterfrågan på ung svensk arbetskraft stor och fortsatt stigande. Utländska agenturer rekryterar och många är nyfikna att både lära sig en ny kultur och nytt språk.

Väldigt många väljer dock att inte åka alltför långt, Norge är en stor favorit bland ungdomarna. Service och handel är branscher som konkurrar med fiskrensning och oljeplattformsarbete. Även i omsorgen och vården finner vi svenskar, liksom inom restaurangnäringen och körandes lastbilar tillsammans med ett värdefullt C-körkort.

Storbritannien och Spanien i söder lockar även dem många unga svenskar, på jakt efter upplevelser, ett steg in på arbetsmarknaden och förfinade språkkunskaper. I Spanien sitter många svenskar i callcenter och på kundtjänst, med många stora bolag representerade i till exempel Barcelona tillfrågas det svenskar till mycket administrativa uppgifter. Sedan finns det ju alltid charterindustrin och turistnäringen dit mer aktiva och utåtgående personligheter söker sig till, för träningspass med turister, shower och barnpassning.

I Storbritannien är jobben inte sällan förlagda inom pubnäringen eller inom handel. Som nanny är det relativt lätt att få barn om du är ung svensk, även om du är hästintresserad finns det en del jobb att titta närmare på.

Kan man en del franska och tyska ökar valmöjligheterna markant, språkens hemländer söker aktivt efter svensk arbetskraft, och Sverige har en hel del arbetslösa unga som gärna vill ha ett jobb. I dessa länder finns det dessutom gott om jobb inom turism; alper, kustlinjer och vackra städer sätter tryck personalomsättningen.